Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Tak mě právě Jirásek přivedl k zájmu o historii - počínaje třeba Starými pověstmi českými - třeba docela strašidelná depka "Lucká válka". A četl jsem třeba i romány "Mezi proudy" - i dle dnešních historiků celkem dobře popsaná doba konfliktu Václava IV s arcibiskupem Janem z Jenštejna. Nebo román " V cizích službách" - už jako 10-letý jsem věděl, že třeba Jan Talafús, hejtman Jana Jiskry z Brandýsa, je historickou postavou. Nebo že roku 1504 podniklo české vojsko - proti vůli krále, slabocha Vladislava Jagellonského, výpravu do Bavor, končící porážkou v bitvě u Schönberka.

Román "Skály" není příliš protikatolický. Temno - také část pravdy, byli lidé, kteří byli tajnými nekatolíky. F.L.Věk - také to není až taková agitka.

Nejvíce tendenční jsou romány z husitské doby a Psohlavci. Ale - no a co. Byl problém Zikmunda, že si vybral jako velitele "italského Vorošilova". Měl oslovit někoho z české šlechty, vojensky zdatné a znající naše poměry. Přes tlamu dostali neschopní křižáci naprosto zaslouženě a Žižka je nej, nej, nej ! Rusáci obdivují Stalina, Švédi Vikingy, Němci Islámský stát a Hitlera, Francouzi Napoleona, Italové Garibaldiho. Žižka je sice vrahoun a záporná postava, ale náš. Navíc jde o 15 století. Kapitulace v roce 1420 by občanskou válku nezastavila, i katolická šlechta nebyla nadšena, že její poddané vraždí Kumáni, civilizačně přibližně 100.000 let zaostalí. U Tachova a Domažlic bojovali katolíci společně s Husity.

1 0
možnosti
PK

Navzdory kritice AJ, které se přiznám příliš nerozumím asi díky detailní neznalosti naší historie je pro mě AJ vzpomínka na dětství, kdy jsem jeho knížky měl velmi rád.

Avšak musím doznat, že jsem měl vše v dětství asi velmi popletené, jak mi o tom stávající kritika všeho minulého nyní přesvědčuje.... ..hrdinové minulosti Žižka, Otec vlasti......a i Jirásek, vše bylo jinak....v příštím životě už budu jistě lépe informován a nebudu v kmetství tak rozpolcený....;-DR^ karma za článek a nechte kritiky volně proplouvat...;-D

1 0
možnosti
JP

J56o13s84e98f 76P57o15t73r

12. 3. 2020 3:25

Vážený pane,

Jirásek byl jednou z hlavních součástí kliky TGM, která záměrně falšovala a překrucovala českou historii. Klement Gottwald v únoru 1948 na sjezdu tzv. "pokrokových spisovatelů" sliboval "budu pokračovat v pokrokových ideích TGM a Aloise Jiráska". Přeloženo do češtiny to znamenalo "budu pokračovat v boji proti katolické církvi, ale tentokrát nejen falšováním a překrucováním historie ale i mocenským terorem".

Česká společnost se na začátku 20. století dostala na úroveň nejvyspělejších národů, byla po všech stránkách, kulturně, vzdělanostní, politicky, hospodářsky rovnocenná svým spolusousedům a sousedům, Němcům. Po převzetí českého vývoje klikou TGM, česká společnost začala zaostávat, slepenice národů ČSR se tragicky rozpadla za 20 let, logicky se zaostávání prohloubilo za panování socialistických politruků. Trend v zaostávání nepolevil ani v současné liberální společnosti a dnes se ta zaostalost odhaduje na 70 až 100 let - česká proti německé společnosti.

Bylo by dobré si tuto skutečnost uvědomit a k Jiráskovi, jako k jednomu z původců tohoto negativního trendu advekátně reagovat.

3 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik