Jirásek a stromy

6. 05. 2017 13:23:03
Málokdo to ví a málokdo by si to dokázal představit právě v souvislosti s Aloisem Jiráskem - Jirásek velmi miloval stromy.

Alois Jirásek psal vedle mohutných historických pláten a divadelních her i kratší povídky - tyto povídky, i když dnes nepříliš známé, patří zcela jistě ke skvostům české povídkové tvorby.

Svým milovaným stromům věnoval Jirásek kouzelnou povídku s prozaickým názvem "Stromy" (1887). Při její četbě jako by k nám promlouval autor z hloubi své duše - a cítíme, jak je nám blízko, jak mu rozumíme:

"Toulám se po Čechách, ne však po místech, které se turisty hemží, ale po samotách. Hledám a nalézám pěkné krajinky, roztomilá zákoutí, tichá a neporušená. Odpočinu si přitom duševně, občerstvím se, omládnu; a že omládnu, také si zablouzním..."

"Mnozí rádi vyhledávají starožitnosti v zemi, v musejích, tvrze i hrady a jiné historické památky. Já zase prastaré pamětníky - věkovité stromy. Shledávám se s nimi nejčastěji v samotách, kde zůstaly utajeny lidské hrabivosti, nebo kde je zachovala šetrnost prostého lidu; ta je snad zbytek oné posvátné úcty, kterou k nim chovali jeho předkové, jakož k sídlům mocných bytostí a duchů."

"Co mne k nim vábí? Je-li to bezděčná úcta k vysokému věku, k síle, jež tolikrát déle než my odolává zkáze a smrti nám tak zakrátko souzené? Je-li to pomyšlení na vše to, co nemluvný ten svědek trouchnivého již těla, ale dosud svěží a ohromné koruny pamatuje, co přestál bouří a vichrů, co mrazů a metelic, co pokolení za jeho věku žilo, zápasilo, mořilo se a radovalo a trpělo, až všecko pomřelo?

Unaven lidmi i prací rád se na čas utíkám do stínu těch velikánů, kteří mně prchajícímu před společností jsou nejmilejšími společníky. Oni jsou minulost, a přece jdou s časem...

Teď usedám pod nimi, moderní unavenec, abych užil klidu jejich i samoty; řeč jejich od věků jednostejná, líbezná, vzrušivá, která několika pokolením šuměla v sen i zamyšlení, konejší neklidnou, nespokojenou mysl..."

A stromy provázely Jiráska i celý jeho život.

A to dokonce i v Praze:

"Těším se na Vás, že se s Vámi a milostpaní uvidíme a že se někam podíváme, a když ne dál na venkov, tak aspoň pod ty lípy na Václavském náměstí." (dopis J.S.Macharovi z 12.3.1892)

Za jemu milý strom dokázal i celou vahou své slavné osobnosti odhodlaně bojovat - takto psal tehdejšímu starostovi Hronova p.Adolfu Klikarovi 5.5.1912:

Javor byl díky Jiráskovi zachráněn - bohužel však pouze na krátký čas - později jej sami obyvatelé domku porazili...

Krátce před svou smrtí, když naposledy odjížděl z Hronova do Prahy a zřejmě cítil, že se do rodného Hronova již nikdy nevrátí, obešel Jirásek všechna jemu milá místa - nezapomněl ani na své milované stromy - dal sbohem lidem i stromům.

A Jiráskův skon jako by potvrdil mimořádný svazek člověka s přírodou.

Jak jinak si vysvětlit téměř legendární, avšak skutečnou událost, která se odehrála v Jiráskově rodném Hronově - 6.3.1930 začali dělníci ořezávat starý strom, který Jirásek velmi miloval. 12.3.1930 v 7 hodin ráno podťali dělníci jeho kmen a v 9 hodin přišel do Hronova telegram, že Alois Jirásek v 6:40 zemřel...

Autor: Aleš Kadeřábek | sobota 6.5.2017 13:23 | karma článku: 12.34 | přečteno: 269x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 213 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1379
Narozen v roce 1976. Pracovník v pojišťovnictví. Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování. Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze. Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...