Otevřený dopis Miloši Zemanovi

21. 11. 2014 9:40:00
aneb Občanská výzva k demisi prezidenta republiky zaslaná voličem Miloše Zemana.

Vážený pane prezidente,

oslovuji Vás jako Váš volič, který uvěřil, že budete dobrým prezidentem, lepším než Váš protikandidát.

Sliboval jste, že budete národ sjednocovat.

Sliboval jste, že budete svoji funkci vykonávat pro blaho celé naší krásné vlasti.

Místo toho však prezidentskou funkci, tu nejvznešenější v naší zemi, na kterou po právu celý národ hledí s úctou, nadějí i důvěrou, degradujete způsobem naprosto nepřijatelným a vůči celému národu neuctivým a urážlivým.

Je pochopitelné, že ne každý prezident může dosahovat mimořádných kvalit a schopností takových osobností, jako byli T.G.Masaryk či Václav Havel. Musí však v tak vysoké funkci zastupovat svůj stát, jeho občany slušně, korektně a morálně.

Vy jste byl zvolen většinou občanů v demokratické volbě. Správně poukazujete na to, že Vám tato přímá volba dala silný mandát. Tento silný mandát je však o to větším závazkem a povinností, přímo morálním imperativem, vykonávat funkci prezidenta co nejlépe a své spoluobčany nezklamat.

Vy jste si však tento mandát, tuto mimořádnou důvěru vysvětlil jako zelenou pro bezbřehou exhibici vlastního ega, která nebere ohled na stát, národ, lid. Tím jste se své vlasti zpronevěřil a obrovskou důvěru, kterou do Vás občané vložili, jste nehorázně zklamal.

Vysmíváte se lidským právům, místo abyste za ně bojoval.

Raději se uskromnit, než obchodovat se zemí, ve které jsou lidé za své názory brutálně postihováni. Ostatně - místo dovozu nekvalitních čínských bot a textilu bychom mohli oživit náš pohřbený textilní průmysl!

Raději stát s hlavou vztyčenou, hrdě a s čistým štítem, jako svobodný člověk, než za kus žvance, s páteří ohnutou mlčky souhlasit s terorem a nesvobodou.

Stojíte na straně agresora, místo abyste pomáhal jeho oběti.

Chováte se k lidem podle toho, zda s Vámi souhlasí, či nikoliv. Reprezentování svého státu jste vyměnil za reprezentování pouze sama sebe.

Ke svým spoluobčanům, jejichž jste nejvyšším zástupcem, nemáte ani minimální úctu a pokoru, a bez jakékoliv sebereflexe je urážíte a ponižujete vulgarismy, dehonestujete jejich historii a otravujete přítomnost.

Místo lásky ke své vlasti a hrdosti na svého prezidenta svým chováním, postojem, názory i vyjadřováním vyvoláváte v národě pocity hořkosti, studu, znechucení. Všechny naše předky, ušlechtilé ideje, na kterých stojíme a ke kterým stále směřujeme, neustále popíráte.

Chtěl bych Vám připomenout slova T.G.Masaryka, která pronesl při setkání s dětmi v roce 1928:

"Snad tu přede mnou mezi vámi stojí budoucí prezident republiky. A tož, ty milý budoucí prezidente, budeš muset všem spoluobčanům a celému světu bez bázně hledět do očí, neboť budeš poctivě provádět naše vysoké ideály, ideály našich dějin. Za třicet, čtyřicet let, ty budoucí prezidente, budeš z tohoto místa mluvit k dětem a mládeži. Řekni jim pak: Před lety jsme si zde s prvním prezidentem slíbili, že se všichni budeme vždycky a za všech okolností řídit příkazem našich předků, jejž čtete tam na té vlajce na Hradě: Pravda vítězí!Slyšíte, jak je živá, jak se vlní a mluví - střezte ji a odevzdejte neposkvrněnou příštím pokolením."

Vy ji však budete předávat poskvrněnou a s cejchem zrady oněch vznešených ideálů, bez nichž nemůže žít žádný národ ani stát. Vraťte ji včas, zbylo-li Vám v krvi trochu pokory a odpovědnosti vůči naší vlasti, aby její očištění nebylo tak těžké a dlouhé.

Žádám Vás tímto, abyste odstoupil.

Autor: Aleš Kadeřábek | pátek 21.11.2014 9:40 | karma článku: 28.19 | přečteno: 1234x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 438 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 213 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1379
Narozen v roce 1976. Pracovník v pojišťovnictví. Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování. Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze. Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...